Mert rajtad is múlik, mire viszed!

2019. augusztus 14. 19:13 - peter.kolonits

Éppen időben.... Vagy mégsem?

Ver a víz, kapkodsz, a reggeli kávéból is csak egy hirtelen kortyra futja, aztán már húzod is be magad mögött az ajtót, kezedben a táska, telefon, kocsikulcs. Amíg a lift végeláthatatlan idő alatt megérkezik, megigazítod az inged, mert még normálisan felöltözni sem volt időd. Lent a parkolóban aztán idegesen keresed az autód, mert nem emlékszel, hogy este hol sikerült megállni. Megtalálod aztán, de természetesen jó messze, mert a "sok köcsög" miatt nem tudtál közel parkolni. Elindulsz, aztán persze megint csak a "sok köcsög" a hibás, amiért dugó van, pedig te már így is negyed órát késtél munkából. Ziláltan megérkezel, a többiek pedig ügyet sem vetnek rád, mert már megszokták, mondhatni mindennapos a megérkezésed módja és ideje.

Ha Te nem ilyen vagy, és minden nap időben érkezel munkába, felkészülten, kipihenten, akkor ez a fejezet nem neked szól.

Azonban ha csak kicsit is magadra ismertél, azt gondolom érdemes lenne elolvasnod a továbbiakat.

Először is, tisztázzuk, hogy mit jelent pontosan, és mit jelent időben érkezni. A pontosan érkezés azt jelenti, hogy a hivatalos munkakezdésre épp, hogy beérsz, maximum néhány perccel előbb jelensz meg.

Időben érkezni azonban teljesen más. Azt jelenti, hogy a tervezett munkakezdés előtt 20-30 perccel már jelen vagy, így van időd átszellemülni, a reggeli közlekedéssel járó stresszt feldolgozni és túllépni rajta, meginni egy kávét, hogy aztán mikor eljön az ideje, valóban elkezdhess dolgozni. 

Miért fontos ez? Nézzük először a munkáltató szemszögéből. (Ez a rövidebb, de a munkáltató és a te érdeked végső soron nem határolódik el egymástól élesen.)

Tegyük fel, hogy hétköznapokon 8:00-tól 16:30 ig tart a munkaidőd, ami tartalmaz 30 perc ebédszünetet. Na mármost, ebben ez esetben ez napi 8 óra munkát feltételez. Munkát. Nem reggeli egy órás ébredezést, nem youtube-ozást, facebookozást és kávézgatást. A főnököd ezért fizet Neked. Cserébe elvárja, hogy amit munkaidőnek nevezünk, az akként is teljen és ne más dolgokkal. Ez az Ő érdeke.

 

Nézzük most, hogy miért lenne fontos Neked is, hogy időben érkezz:

Egyrészt, sokkal élhetőbbek úgy a reggelek, hogy nem stresszeli az embert folyton az, hogy késésben van, hanem időben elkezdi a napját, van ideje akár reggelizni, kávézni és beérni dolgozni. Ezt követően pedig van ideje felkészülni a napra, áthangolódni kicsit. Gondolj csak bele, mennyivel jobb érzés lenne úgy elkezdeni a napot, hogy nem azon jár az agyad, hogy micsoda szar a munka, mert megint rohanni kell miatta stb. Ha így indulsz neki egy napnak, az könnyen lehet, hogy egy rossz nap lesz.

Viszont ha minden napnak így indulsz neki akkor minden napod rossz lesz, és bár a kialakult helyzetért te magad vagy a felelős, mégis a munkahelyedet, főnöködet, kollégáidat fogod érte hibáztatni, majd megutálni az egészet.

Akármit is dolgozol, biztos, hogy közvetve vagy közvetlenül egy folyamatnak a része az, ami a feladatod. Vagy Te dolgozol tovább a kollégáid előzetes elvégzett dolgaival, vagy a te munkád az, amit aztán más folytat valamilyen formában. 

Gondolj csak bele, ha aki azért felel, hogy az előtted lévő feladatot megoldja, vagy az adott körülményt biztosítsa, nem végzi el idejében a teendőit. Ebben az esetben téged hátráltat, és te nem tudsz haladni a te feladataiddal.

Ugyanez a helyzet, ha te nem kezdesz el valamit időben, majd persze végezni sem tudsz vele mire kellene.

Mindkét eset baromi bosszantó tud lenni. Hogy lehet ezt megelőzni? Például azzal, hogy mindenki idejében kezdi a dolgát végezni. Ha a közösség minden tagja így tesz, javul a morál és mindenki próbálja felvenni a ritmust.

Tehát ha kicsit próbáljuk kívülről szemlélni a helyzetet, belátható, hogy egyrészt a kollégáidnak is tartozol azzal, hogy pontosan kezded a munkát, és magadnak is, mert másképp te sem várhatod el másoktól, hogy így tegyenek.

Egy vállalkozásban minden ember munkájára szükség van, mindenki szerves részét képzi annak az egésznek, amiből aztán mindenki megélhetése keletkezik.

A kollégáid számítanak a munkádra és te is az övékre, mert csak úgy tud jól működni ez az egész, ha minden részegység a helyén van.

Ha úgy érzed, vannak hiányosságaid e téren, próbáld meg felismerni azokat és átgondolni, miként javíthatsz rajtuk.

Ne feledd, időben kell érkezni. Ha pontosan érkezel, valójában elkéstél!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://versenykepesalkalmazott.blog.hu/api/trackback/id/tr3015009652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Mert rajtad is múlik, mire viszed!
süti beállítások módosítása